Keresés

Hírek

      

                  Kréta

              Facebook

 

     

     

 

Belépés

Alapítvány

 

  

Szervátiusz Jenő Általános Iskola Alapítványa

Adószám: 18156223-1-42

 

Köszönjük!

Idén, nem először, a Kőbányai Szervátiusz Jenő Általános Iskolában működő KŐMAZSIK BÁBCSOPORT is eljuthatott Egerbe. Különleges UV technikával dolgozták fel A kiskakas gyémántfélkrajcárja című mesét. Vezetőjük, Vári Ildikó, tanítónő, hitvallása, hogy a bábjátékkal szebbé, jobbá teheti a gyermekek életét, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már két évtizede bábcsoportot vezet iskolájában. Megszámlálhatatlan helyen lépett már fel a Kőmazsikkal. Szórakoztatta a kisebbeket, időseket, színesítette rendezvények programját. 

Vezetőjük mindig a gyerekek életkorához illő történeteket, meséket dolgoz fel. Változatos technikákkal dolgozik, síkbáb, kesztyűs báb, egyszerű marionett, félbunraku, árnyjáték, fekete színház, UV színház. Ez utóbbi kettő különleges előkészítést, kísérletezést igényel a fényekkel, színekkel. Az idén feldolgozott nagyon egyszerű mese, melyet mindenki jól ismer, látványban, művészi megformálásban, egyszerűségével, és bonyolultságával nyerte meg a szigorú zsűri tetszését, arany minősítéssel, valamint a Bábjátékos Egyesület különdíjával jutalmazta a Kőmazsikat. Az együtt töltött két nap élményei maradandóak lesznek, mindenki gazdagabb lett egy közösségi élménnyel, érzelemben, és értelemben egyaránt. Volt, aki már szebben beszél, jobban mozgat, türelmesebb lett… A boldog gyermekarcok, a szülők elismerő szavai, mind feltöltődést, erőt adnak, és új ötletek megvalósítására sarkallják a gyerekeket, és vezetőjüket.

Eger, a csodálatos város a pedagógiai bábjáték és a művészeti nevelés színtere. Az a találkozási pont, ahol a csoportvezetők, a bábos gyerekek ötleteket meríthetnek, fejlődhetnek, és megmérettetnek. Az Egerben eltöltött két nap feltöltődést, szakmai gyarapodást, élményt, feszültséget, kikapcsolódást, sikert, kudarcot, dicsőséget, sírást és nevetést hoz a résztvevőknek. 

Az érzelmi intelligencia legjobban a művészet által formálható, és ez ugyanolyan fontos egy kisgyermek kiegyensúlyozott, egészséges életében, mint a sport, a mozgás, a nyelvtanulás. Mindenből kell adni a gyermeknek szellemi, érzelmi táplálékot, útmutatót, lehetőséget. Ennek egyik eszköze lehet a bábjátékkal való foglalatoskodás.

 

Jó lenne, ha minden iskolában legalább egy bábcsoport alakulna és működne!