Keresés

Belépés

Lépések egymással, egymás felé

Az óvodából iskolába való átlépés meghatározó időszak a gyermekek életében, számos változást, kihívást, élményt és nehézséget is hoz magával. A kisiskolás életszakasz kezdeti periódusában az óvodapedagógus, tanító és szülő felelőssége is nagy, az átmeneti időszak megkönnyíti a folyamatot, jelentősen hozzájárul a harmonikus személyiségfejlődéshez.
Kulcsfontosságú a kapcsolat minden szereplő között. Az óvoda és az iskola, mint intézmény, közös célért, mégis elkülönülten folytatja tevékenységét. Ezt a kérdést hivatott enyhíteni minden olyan kezdeményezés, program, ami elősegíti az optimális feltételeket a szorongásmentes, sikeres iskolai előmenetelhez.
Október 9-én tartottuk, a több évtizedes hagyománnyal rendelkező OVI-SULI programot, ahol a két első osztályba járó gyermekekhez érkeztek volt óvodapedagógusaik. A találkozó, az együttműködés olyan színtere, melyben megvalósul a nélkülözhetetlen visszacsatolás, kapu nyílik az egymásra való hatások, változások, elvárások, közös elképzelések, lehetséges forgatókönyvek megvitatására. A két foglalkozás során, melyet Csománé Soós Katalin (1.a) és Győrffy Lászlóné (1.b) osztályfőnökök vezettek, bepillantást kaptak vendégeink a befogadó légkörbe, az élményalapú, játékos képességfejlesztésbe, tanulásba. A már iskolás gyermekek büszkén mutatták meg, hogy milyen önállók, bátrak, mennyire hozzáértők a számolás, olvasás területén, majd adták át saját készítésű ajándékaikat óvónénijüknek. Ezt követően a pedagógusok fehér asztal mellett, műhelymunka formában beszélhették meg a tapasztalatokat.
Az iskola szomszédjában lévő Mocorgó Óvodából október 25-re meghívást kapott mindkét első osztály a volt óvodapedagógusok vezetésével tartandó foglalkozásra. A már legidősebbnek számító gyermekek magabiztosan, boldogan lépdeltek az óvoda épületébe. Csodás őszi dekorációvak, süteménnyel, levendulateával várták az iskolásokat, majd egy ragyogó, mozgásos, közös játéksorozat fokozta tetőpontig a hangulatot. Nem jöttek el üres kézzel diákjaink, mindenki különleges ajándékot kapott, így a csodás emlékeket magukkal vihették.
Egymással együttműködve, egymás felé nyitottan érhetjük el, hogy minden gyermek számára megvalósulhasson a problémamentes iskolai átmenet, az örömteli tanulás.